субота, 20 червня 2015 р.

лікування гастриту при вагітності

  Одним з найбільш поширених захворювань шлунково-кишкового тракту на сьогодні, безумовно, є гастрит або запальне захворювання слизової оболонки шлунку з порушенням вироблення соляної кислоти. За статистикою близько 50% населення земної кулі страждає від цього захворювання. Основні симптоми гастриту Основні симптоми гастриту не можна назвати специфічними, їх можна віднести до багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту. Найчастіше у хворих спостерігається нудота, відрижка, печія, іноді блювота, біль у надчеревній ділянці, особливо при пальпації. Метеоризм, порушення стільця це теж вірні ознаки гастриту. Найчастіше факторами, що провокують гастрит, є: порушення режиму харчування (незбалансований раціон, нерегулярний прийом їжі, недостатнє її пережовування); емоційний стан людини; зловживання алкоголем, куріння; тривалий прийом деяких лікарських препаратів (наприклад, саліцилової кислоти); зараження бактеріями і вірусами і т. д При цьому гастрит буває гострим і хронічним. Симптоми найчастіше у них дуже схожі, хоча при гострій фазі ознаки можуть виявлятися сильніше, а больовий синдром більш яскраво виражений. Хронічний гастрит може бути з підвищеною або зниженою секрецією шлунка. Симптоми хронічного гастриту з підвищеною кислотністю: печія, відрижка кислим, біль, печіння, тяжкість у надчеревній ділянці, зазвичай проявляються приблизно через 2 години після їжі. При гастриті зі зниженою секрецією основні ознаки такі: відрижка повітрям, метеоризм, нудота, блювання, неприємний смак у роті, але біль при цьому зустрічається дуже рідко, часто буває діарея. Гастрит і вагітність Якщо жінка хворіла гастритом, то ймовірність його рецидиву під час вагітності дуже висока. Гастрит і вагітність таке поєднання відчувають близько 75% вагітних. Ранній токсикоз, можливо у важкій формі, тривалістю до 14-17 тижнів може спровокувати саме гастрит у вагітних. Хоча, незважаючи на загострення хвороби, погіршення при цьому самопочуття жінки, гастрит вагітності не загрожує, плід розвивається нормально. Для правильного діагнозу гастриту потрібен не тільки анамнез, а й дослідження шлункового соку, ендоскопічне обстеження. Але якщо паркан шлункового соку і вимір його кислотності не протипоказане при вагітності, то ендоскопічні обстеження достатньо дискомфортная процедура, тому її проводять вагітним жінкам тільки у виняткових випадках. У зв'язку з цим діагноз гастрит при вагітності, в першу чергу, встановлюється при ретельному вивченні скарг хворої, визначенні причин виникнення захворювання. Лікування гастриту у вагітних Гастрит у вагітних починає лікуватися з коригування режиму харчування і створення комфортних умов для відпочинку. Для цього вагітної наказують постільний режим, встановлюється сувора дієта. В основу харчування при гастриті покладений дрібний прийом їжі (5-6 разів на день). При цьому виключаються: смажені, жирні продукти; консервація, приправи; солоні страви, копченості; обмежуються вуглеводи. Перевага віддається нежирним бульйонів, слизовим або молочним супів, каш (гречка, вівсянка), звареним на воді з додаванням невеликої кількості масла, нежирної риби та птиці, у вигляді фрикадельок, приготованих на пару. Рекомендується вживати відвар шипшини, мінеральну воду (краще теплу і без газів) з урахуванням кислотності шлункового соку («Боржомі», «Єсентуки» і т. Д.). Принцип прийому ліків при вагітності не нашкодити матусі і майбутній дитині. Лікування полягає в прийомі медикаментозних засобів, що мають протизапальну дію («Гастрофарм» та ін.), Спазмолітичну і болезаспокійливу дію («Но-шпа», «Папаверина гідрохлорид»), препаратів, що поліпшують рухову функцію шлунка («Церукал», він також усуває нудоту). Важливо пам'ятати, що правильне лікування може призначити тільки лікар, з урахуванням складності захворювання. Гастрит при вагітності лікується і різноманітними трав'яними настоями. Протизапальну, болезаспокійливу і обволікаючим властивостями володіють ромашка, деревій, корінь валеріани, насіння льону, звіробій, м'ята. При приготуванні настоїв обов'язково необхідно враховувати кислотність шлункового соку. Вагітній жінці завжди потрібно пам'ятати, що хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Тому з профілактичною точки зору дуже важлива роль в харчуванні відводиться дієті. Приймаючи їжу невеликими порціями, ретельно її пережовуючи, виключаючи з раціону копченості, важкі жири, спеції, газовані напої, міцну каву і чай, вживаючи достатньо вітамінів, майбутня мама принесе собі і маляті тільки користь.

Немає коментарів:

Дописати коментар