субота, 20 червня 2015 р.

Гастрит з підвищеною кислотністю: лікування, харчування і дієта

Гастрит - це запалення слизової шлунка, яке виникає в результаті порушення секреції. Гіперацидному гастритом називають гастрит з підвищеною кислотністю, який супроводжується підвищенням секреції шлунка. Найчастіше цей вид захворювання зустрічається у молодих людей. До гастриту з підвищеною кислотністю призводять переїдання, вживання грубої їжі, алкоголю, проблеми з обміном речовин, порушення ендокринної системи. Лікування гастриту з підвищеною кислотністю. Лікування гастриту з підвищеною кислотністю слід проводити лікарськими препаратами, які здатні нейтралізувати соляну кислоту в шлунку, а потім запобігти або зменшити самопереваріваніе. Такі протикислотною препарати можуть прийматися не тільки в період загострення, але і у вигляді профілактики. Якість і ефект лікарського препарату залежить від діючої речовини. За цим принципом ліки поділяються на попускають і закріплюють. Наприклад, активна речовина карбонат кальцію надає закріплює дію. Цей препарат вважається найбільш потужним протикислотною засобом. Карбонат кальцію може застосовуватися в комплексі з іншими діючими речовинами. Як правило, препарат з цим активною дією призначають близько 6 разів на добу. Але слід враховувати те, що при тривалому застосуванні та у великих дозах, це загрожує утворення каменів у нирках. Є й інші активні компоненти, які входять до складу препаратів, призначених для лікування гастриту. Представлені нижче активні речовини знижують кислотність в шлунку. Гідрокарбонат натрію (сода) є дуже поширеним речовиною. Він випускається і у формі таблеток, і у формі порошків і розчинів. Препарат має швидкодією і ефективно позбавляє від болю. Вживання у великих дозах загрожує розладом нервової системи. Думка експерта: Гідрокарбонат натрію, або соду застосовувати як препарат знижує кислотність не варто, оскільки при змішуванні з соляною кислотою утворюється вугільна кислота, яка існує тільки у вигляді іонів водню і окису вуглецю. Таким чином, при накопиченні їх у шлунку відбувається взаємодія водню з іонами хлору, що призводить до повторного утворення соляної кислоти. Утворюється порочне коло. Окис магнію володіє сильним протикислотною властивістю. Легко розчинний у воді порошок виявляє легку послаблюючу дію. Біла глина перед застосуванням повинна пройти стерилізацію. Застосовується не тільки при лікуванні гастриту, але і при інших захворюваннях кишечника, оскільки володіє обволікаючим дією. Суміш Бурже, що складається з сульфату, фосфату і бікарбонату натрію ефективно знімає симптоми болю і знижує кількість соляної кислоти в шлунку. Описані вище активні речовини є найпопулярнішими і ефективними в боротьбі з гастритом підвищеної кіслотностью.Пітаніе і дієта при гастриті з підвищеною кислотністю. Гастрит з підвищеною кислотністю характеризується великим виділенням соляної кислоти. У здорової людини норма становить 1,5 літра, у людини хворого цим видом гастриту приблизно в 2 рази більше. Думка експерта: Автор, мабуть, має на увазі добове виділення соляної кислоти. Щоб контролювати цей процес, потрібно правильно харчуватися. Суть харчування при гастриті полягає в максимально щадному режимі слизової шлунка. Для цього потрібно включати в свій раціон знижують кислотність продукти. До таких продуктів можна віднести молочні круп'яні супи з овочами, але капусту додавати не можна: вермішель подрібнена або домашня локшина також можуть бути включені в раціон; молоко, сметана, свіжий сир і яйця потрібно вживати не більше трьох штук на день; нежирне м'ясо без сухожиль, наприклад, телятина, куряче м'ясо, яловичина, найкраще отарних; нежирна риба; варені овочі також повинні стати невід'ємною частиною раціону харчування, причому краще всього з них робити пюре або пудинги; різні сорти каш, вівсяна, перлова каша, рисова, дуже корисні; з фруктів і ягід, обов'язково солодких, готують киселі і компоти. Їжа повинна бути в протертому вигляді. Обов'язково вживання молока мінімум 3 рази в день, при його непереносимості потрібно пити півсклянки теплого молока розведеного чаєм поле кожного прийому їжі. Заснована завдання дієти при гастриті з підвищеною кислотністю - зниження активності шлункового соку. Для цього слід дотримуватися всього лише 3 пунктів особливої ??дієти. Перший пункт полягає в механічному харчуванні. Це відбувається за рахунок виключення з раціону харчування грубою клітковиною, наприклад, жилаве м'ясо, ріпу, хліб з висівками, а також забороняється смажити їжу на олії. Другий пункт дієти полягає в хімічному зміні харчування. Потрібно уникати продуктів з сильним ступенем збудливості секреції. До таких продуктів відносяться алкоголь, вода газована, цитруси і цитрусові соки, кава і чорний хліб, а також білокачанна капуста і бульйони. Третій етап полягає в термічній обробці їжі. Будь-які продукти мають бути в межах 15 - 60 градусів. Не можна вживати як занадто гарячу, так і занадто холодну, так як такі перепади температур викликають різке подразнення шлунка, а холодна їжа ще й надовго затримується там. Нижче представлений перелік потрібних продуктів, які повинні бути включені в дієту при гастриті з підвищеною кислотністю. Така дієта дозволяє заодно боротися із зайвими кілограмами. У раціон харчування людини, що страждає на гастрит, має бути обов'язково включено нежирне м'ясо, ідеальним варіантом є кролик, при цьому категорично заборонено м'ясо качок, баранина і гусака. Курку можна вживати без шкіри, так як саме вона збільшує калорійність. Найкраще м'ясо готувати в пароварці. Також в дієту потрібно включити рибу, бажано, річкову, оскільки в ній міститися необхідні ненасичені жири. Краби і креветки теж можу бути в раціоні харчування, так само як і яйця, які найкраще подавати у вигляді білкових омлетів. Крупи і супи на їх основі займає одного з головних місць в меню дієти гастриту, особливо корисні вівсяні та гречані крупи. Молоко потрібно вживати до 3х склянок на день. Фрукти та овочі обов'язкові, як і в будь-якій дієті. Але тут винятки: помідори можна тільки без шкірки, ягоди тільки солодких сортів, цитрусові і соки на їх основі виключити. При гастриті з підвищеною кислотністю категорично заборонені кисломолочні продукти і знежирене молоко, а також вуглеводи, які сприяють розвитку запальних процесів, а саме, всі прості цукру, випічка, шоколад і біла пшеничне борошно.

Немає коментарів:

Дописати коментар