субота, 20 червня 2015 р.

Дисбактеріоз кишечника. Причини, симптоми, лікування кишкового дисбактеріозу у дорослих

                Відразу після пологів просвіт кишкової трубки новонародженого стерильний. Однак протягом короткого проміжку часу його заселяють мікроорганізми. Так формується природна мікрофлора кишечника, що виконує безліч найрізноманітніших функцій. При цьому встановлюється цікавий симбіоз: ми надаємо для мікроорганізмів, що населяють шлунково-кишковий тракт, «будинок» і поживні речовини, а вони, розвиваючись на цій живильному середовищі, приносять нам певну користь при нормофлору небудь шкоду при дисбактеріозі. Природна мікрофлора виконує наступні функції: захисні та імунні функції нормофлори спрямовані на підтримку опірності по відношенню до умовно шкідливим і шкідливим бактеріям; метаболічна функція: вироблення ферментів, що відіграють виняткову роль у процесах травлення і обміну речовин; відновлення травної і моторної функцій шлунково-кишкового тракту, нормалізація перистальтики кишечника, запобігання метеоризму; підтримання водного, електролітного та кислотноосновного балансу організму; вироблення біологічно активних сполук (амінокислоти, вітаміни, пептиди, аміни, гормони і інші речовини); участь у забезпеченні клітин організму енергією; регуляція поведінкових реакцій, у тому числі апетиту, сну, настрою, циркадних ритмів; нейтралізація шкідливих речовин, що виникають у процесі травлення. Кожен вид мікроорганізмів займає в кишечнику свою «екологічну нішу», підтримуючи баланс всієї системи в цілому. Постійний склад мікрофлори дуже важливий для нормального функціонування організму. Здорова природна мікрофлора успішно конкурує за живильне середовище з хвороботворними мікроорганізмами, а також виділяє особливі речовини, що пригнічують ріст патогенних мікробів. Основні представники природної мікрофлори шлунково-кишкового тракту - це біфідо- і лактобактерії. Крім того, в кишечнику завжди є кишкові палички і десятки інших менш відомих, але не менш потрібних мікроорганізмів. Це тонке рівновагу між різними типами корисних мікробів забезпечує нормальне функціонування кишечника та імунного захисту. Однак ряд несприятливих факторів (інфекція, незбалансоване харчування, стрес, прийом антибіотиків) можуть призвести до порушення балансу кишкової мікрофлори. При цьому знижується кількість корисних бактерій, а хвороботворна і гнильна мікрофлора починає бурхливо розмножуватися, викликаючи загальний розлад травлення і порушуючи нормальний обмін речовин. Крім того, при дисбактеріозі виникають і цілком конкретні проблеми - порушується робота клітин кишкової імунної системи. Кишечник - це найважливіший для імунної функції орган людського тіла: приблизно 60% імунних клітин організму перебуває в його слизовій оболонці. Імунна система контролює відповідь організму на: білки, одержувані з їжею (профілактика харчової алергії); патогенні мікроорганізми (віруси - ротавірус, поліовірус); бактерії (Salmonella, Listeria, Clostridium і т. д.); 5 паразити (Toxoplasma) 3. Ще близько 20 років тому було достовірно встановлено, що комплексний вплив пристеночной мікрофлори і епітелію на імунні клітини кишечника здатне управляти системним імунною відповіддю всього організму, 6 7. І тут простежується прямий зв'язок між порушенням балансу кишкової мікрофлори і розвитком алергічних захворювань, наприклад алергодерматозів. Шлунок і 12-палої кишки містять: невелика кількість мікроорганізмів (<103 бактеріальних клітин / грам вмісту); кислота, жовч і ферменти підшлункової залози пригнічують більшість мікробів, що потрапили з їжею; активна моторика перешкоджає стабільній колонізації в просвіті кишечника. худа і клубова кишка кількість бактерій поступово збільшується від приблизно 104 клітин в порожній кишці до 107 мікробів / грам вмісту в клубової кишці. товста кишка найбільша кількість видів мікробів зустрічається в товстій кишці - близько 400. загальна біомаса мікробних клітин товстої кишки становить приблизно 1,5 кг, що відповідає 1011-12 куо / 1 г вмісту і становить близько 1/3 сухої ваги фекалій. саме товста кишка в силу такої високої населеності мікробами несе найбільшу функціональне навантаження в порівнянні з іншими системами: найбільша кількість бактерій: 1012 мікробів / грам вмісту кишечника; в товстий кишечник прості поживні речовини не надходять, так як вони раніше всмоктуються в тонкому кишечнику, сюди доходять тільки трудноперевариваемие компоненти їжі; в цьому відділі кишечника відбувається більшість процесів, пов'язаних з життєдіяльністю мікроорганізмів. залежно від раціону харчування і від того, які залишки поживних речовин надходять у товстий кишечник, там і ростуть ті чи інші мікроорганізми. незважаючи на те що в товстому кишечнику присутні різні види мікроорганізмів, в оптимальних умовах і при правильному харчуванні переважають тільки окремі їх види, а інші знаходяться в пригніченому стані; незважаючи на схожість переважаючих в товстій кишці бактерій, дослідники відзначають, що не існує людей з однаковим складом кишкових бактерій, тобто для кожної здорової людини характерний індивідуальний тип мікрофлори кишечника.

Немає коментарів:

Дописати коментар