субота, 20 червня 2015 р.

Спеції для печінки і шлунка | Мамина їжа

А тепер ваше запитання Здравствуйте! у мене 13-річна дочка, з проблемами шлунку і печінки. Дієтам, які лікарі призначають слідувати відмовляється, хоча оочень любить поїсти. Не знаю вже що їй готувати! Марія! Шкода, що Ви не написали конкретно, що за проблема зі шлунком у вашої дочки, тому важливо! все, про що ви прочитаєте нижче, обов'язково обговоріть з лікарем. Як я вважаю, дієти, які прописали вам лікарі - це каші, овочі та без солі. Зрозуміло, що дитина, яку балували чіпсами, смаженим м'ясом та іншими шкідливими штуками, що не буде їсти пісну їжу з таким же задоволенням. На що я хотіла б звернути вашу увагу, існують спеції (крім солі), які можуть не тільки надати цікавий смак овочам і каш, а й зробити благотворний вплив на функції організму. Наприклад до складу спеції каррі входять такі інгредієнти: Куркума - яке у неї речовина курку -мін не тільки надає приправі жовтий колір, але підсилює смак страв - курячого бульйону і курки, рису, локшини, надає їм тонкий аромат. Позитивно діє на печінку (суміш куркуми і барбарису в рівних частинах очищає і зміцнює її), запобігає застійні явища і призупиняє патологічні процеси, що призводять до руйнування печінкових клітин, застосовується і при лікуванні гепатиту. На її основі зроблений препарат для лікування холециститу, жовчнокам'яної хвороби і, жовчних кольках. Має протизапальну, знеболюючу, антибактеріальну, стимулюючим, антиоксидантну, властивістю. Зовсім недавно, вчені виявили здатність куркуми запобігти розвитку раку простати, молочної залози, легень, знижує не тільки ризик розвитку хвороби Альцгеймера (слабоумство), але і призупиняє її розвиток. Посилює секрецію шлунка. Покращує процес травлення. Сприяє засвоєнню важкої їжі. Ефективний при лікуванні ожиріння. Застосовується при кашлі, викликаним скупченням слизу, при астмі. При фарингіті, тонзиліт і ларингіті - в 1/2 склянки води, кімнатної температури, додати по щіпці солі і куркуми, полоскати 4-6 разів на день, на ніч і після сну. Зупиняє кровотечі (при легеневих кровотеченіях- пити молоко з куркумою), при порізі - нанести на рану (дезінфікує і сприяє швидкому загоєнню. Застосовується при початковій стадії діабету, Допомагає роботі нирок. Використовується при атеросклерозі (серцево-судинні захворювання), зміцнює серцевий м'яз, гіпотонії (низький тиск), нормалізує тиск. При подагрі, артритах. Сприяє загоєнню тканин при лікуванні раку. Виводить токсини. Позбавляє від шкідливого впливу сигаретного диму і напівфабрикатів. Очищає кров, знижує рівень холестерину. Для очищення крові і при грипі і респіраторних захворюваннях - 1/2 ч. л. куркуми залити 0,5 л окропу, настояти 5 хвилин, додати мед і пити 2-3 рази на день. Діє на личинки паразитів, виганяє глисти. Хороший засіб для лікування геморою (зовнішньо нанести у вигляді мазі на основі масла або пасти на воді) і приймати всередину, для поліпшення травлення. Лікує фурункули і вугри (прикладати у вигляді примочок). Усуває свербіж і висип. При лишаї, екземі, і інших шкірних захворюваннях, викликаних паразитами. Синці та травматичні пухлини -1/2 ч. Л. куркуми і щіпку солі розвести кип'яченою водою, до густої кашки, нанести на хворе місце, прикрити марлею і тримати до висихання. Надає продуктам не тільки колір, але і діє як консервант, для їх тривалого зберігання. Приймати у вигляді чаю, до і після їжі або у вигляді приправи до їжі. Протипоказання - алергія, гастрит, гострий гепатит, жовтяниця, закупорка жовчних протоків, виразка шлунка, вагітність Однак варто знати, що все це відноситься до натуральної куркумі, яку ні з чим не підмішали. Справжня куркума залишається на руках і погано змивається. І ще, так як це сильна приправа, слід дотримуватися при її застосуванні обережність, додавати потроху і прислухатися до свого організму. Коріандр - це насіння, а листочки називаються кінзою. Застосовується як лікувально-дієтичного засобу, що поліпшує процеси травлення, нетравленні, благотворно впливає на травну, дихальну і сечостатеву системи. Покращує апетит, знімає спазми в кишечнику, (при скупченні газів, нетравленні або розладах шлунка), нудоти. При болях у животі, насіння кип'ятити і пити, як чай, натщесерце. Підсилює роботу печінки, при млявості і застійних явищах в ній. При запаленні жовчного міхура, перешкоджає надлишку жовчі. Якщо використовувати його з толокнянкой і кукурудзяними рильцями, надасть розчиняє дію на камені в жовчному міхурі. В Індії, відвар коріандру п'ють від надлишку і розлиття жовчі. Покращує обмін речовин. Є природним антидепресантом. Як сечогінний - при набряках, інфекціях сечо-вивідних шляхів, для лікування циститу. При запаленні нирок (для профілактичного очищення нирок), сечового міхура. Сприяє виведенню каменів. Очищає від шлаків. Полегшує Усваімость крохмальної їжі. Встановлено, що ефірна олія коріандру також має жовчогінну, болезаспокійливу, антисептичну і рано-загоює дією. Коріандр використовується не тільки як приправа, але і як чай, який п'ють до і після їжі. Чай з, коріандру добре пити при носових кровотечах. При запаху з рота краще пожувати насіння. Якщо додати його до міцних напоїв, зменшує їх притуплювала дію. Хоча багато його і не люблять, але в Др. Єгипті використовували його не тільки в медицині, але і в кулінарії. В даний час його додають в маринади, хліб, ковбаси, рибні консерви. Імбир - в давнину вважався скоріше ліками, ніж пряністю. Застосовується для профілактики різних захворювань. Багатий вітамінами С, В1,2, А, мікроелементами, незамінними амінокислотами. За своїми властивостями схожий з часником. Як і часник вбиває мікроби. У Японії використовується від паразитів в сирій рибі. Виводить токсини. Благотворно впливає на шлунок. Покращує травлення, стимулює утворення шлункового соку, збуджує апетит, знімає болі в животі. Рекомендується при хворобах жовчного міхура, є жовчогінним (відкриває закупорки в печінці). Є судинорозширювальну, потогінну, болезаспокійливу, відхаркувальну, протиблювотну, протиракову, антимікробну, анти-гельмінтних засобом. Допомагає при розлади статевої сфери, підвищує тонус матки. Знижує рівень холестерину в крові, стимулює кровообіг і розріджує кров. Використовується при запаху з рота, проносі, метеоризмі, відрижці, кашлі, бронхіті. Зміцнює пам'ять, тонізує, покращує самопочуття, підвищує імунітет. Додавати в м'ясні та рибні страви, в соуси, чаї та в випічку. Особливо корисно пити чай з імбиром в зимовий час -при застуді, грипі. У чай добре додати лимон, м'яту перцеву, квітки чорної бузини і 1000- лістнік. А ось такий чай, випитий з ранку, в замін кави, підбадьорить і надасть тонізуючу дію (10-20 г імбиру, м'ята, Мелліс, лимон). Напій з імбіря- на 2 літри води, імбир розміром в 2 фаланги пальця, сік 1/2 лимона, мед за смаком. При всіх його достоїнствах, є у нього і протипоказання. Не варто застосовувати при виразці шлунка, тим у кого не специфічний виразковий коліт, шлунково-кишкові захворювання, страждаючим геморрагиями (кровотечі), жінкам під час місячних, вагітним і годуючим. Побічні явища можуть виникнути при передозуванні - пронос, нудота, алергічні реакції. Важливо пам'ятати, що спеції можна споживати у великих кількостях, у них досить виразний смак, так що вистачить і самої малості. Потрібно починати з маленьких порцій і прислухатися до того, як на це відреагує організм. А ще краще, проконсультуватися з лікарем. Думаю, що якщо ви, зваріть гречку з однією ложкою оливкової олії, тушкуйте овочі з шматочками курячої грудинки, без шкіри, приправи їх каррі, і подасте це доньці, як "індійську тиждень на кухні", вона не зможе встояти і з часом звикне і полюбить таку їжу. При хворобі печінки, потрібно їсти багато моркви, буряка, гарбуза, печених яблук, сиру. Включіть в раціон грейпфрут, лимони. Буряк краще з чорносливом і полити оливковою олією, а морква тушкуйте, додавши спеції. З народних засобів, на допомогу печінки, приготуйте такий склад -500 г меду добавьте2 ст. л. меленої кориці, гарненько розмішайте і нехай п'є його по 1 ст. л. з чаєм, в день 3 рази. Або-1 лимон очистити від шкірки і насіння, 1 лимон очистити від насіння. Пропустіть їх через блендер і залейте500 г хорошого меду. Приймати по столовій ложці, в день 3 рази. Суп з імбірем1-2 стегенця, 2 ч. Л. соку лимона, 1/4 ч. л. каррі, імбир, 2 зубчики часнику, 3-4 пера зеленої цибулі, 2-3 гілочки кінзи, 1 десертна ложка оливкової олії. Стегенця очистити від шкіри і кісток. Імбир, розміром з мізинець, нарізати і зварити стегенця з імбиром, в 2-х склянках води, протягом 10-15 хвилин, з додаванням цибулі і гілочок зелені. Зелену цибулю, часник і кинзу подрібнити і розтовкти з дрібкою солі і рослинної олії. Курку покласти в тарілку, зверху викласти заправку і залити бульйоном. Гречка з яблокамі1 ст. гречки, 2 ст. води, 2-3 яблука, 1 ст. л. сл. олії1 ч. л. насіння коріандру. Гречку зварити, як зазвичай і додати 1/2 ст. л. масла. Яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками і згасити в 1/2 ст. л. вершкового масла з насінням коріандру, до готовності. Гречку викласти на тарілку, а зверху яблука. Шкірку і серцевину яблук залити окропом, настояти 2 години і пити як чай. Гарбуз з ізюмомтиква, родзинки, імбир, рослинне масло. Гарбуз очистити і нарізати, родзинки промити, імбир очистити і нарізати соломкою, все перемішати і викласти ввв сковороду з розігрітим маслом, додавши 1/3 склянки гарячої води і тушкувати під кришкою до готовності гарбуза. Готову страву можна посипати корицею.

Немає коментарів:

Дописати коментар