субота, 20 червня 2015 р.

ентеровірусна інфекція лікування

  Ентеровіруснаяінфекція Ентеровірусна інфекція - група інфекціоннихзаболеваній, які розвиваються внаслідок зараження вірусами роду Enterovirus. Залежно від конкретного возбудітеляентеровірусние інфекції можуть давати різну клінічну картину. Ентеровіруси являють собою РНК-содержащіевіруси, багато з яких є патогенними для людини. Возбудітеліентеровірусних інфекцій мають маленькі розміри, стійкі до заморожування, ноінактівіруются при температурі 50 градусів за Цельсієм. Прічінивознікновенія Джерелом і резервуаром ентеровіруснойінфекціі є хвора людина або ж носій. При цьому пік виделеніявозбудітеля відзначається в перші дні клінічних проявів захворювання. Врізних регіонах планети процентне співвідношення здорових носіїв можетколебаться в межах 17-40%. Переважно ентеровірусні інфекцііотмечаются у дітей. Передаватися інфекція може фекально-оральнимілі харчовим шляхом. Часто зараження відбувається при прийомі заражених овочів іфруктов. У більшості випадків вірусні частинки потрапляють на фрукти та овочі прііх поливі необеззараженими стічними водами. Рідше інфекція може передаватьсяконтактно-побутовим шляхом через брудні руки. Симптоми При ентеровірусної інфекції інкубаціоннийперіод може тривати від 2 до 7 днів. Клінічні симптоми довольноразнообразни, і в ряді випадків можна припустити наявність несколькіхпатологіческіх процесів в організмі. Найпоширенішими симптомами пріентеровірусних інфекціях є загальна інтоксикація, висока температура тіла, абдомінальна і катаральна симптоматика, а також поліморфна екзантема. При гострій маніфестації заболеваніятемпература тіла може сягати 39-40 градусів, і зберігається на протяженіінесколькіх днів. Хворого турбує головний біль, нудота, блювання, возможнагіперемія особи, зернистість стінки глотки, різноманітні висипання. Найбільш важкою ентеровірусної інфекціейявляется вірусний менінгіт, при якому відбувається запалення мозговойоболочкі. Для даного захворювання характерна ригідність потиличних м'язів, апатичність і млявість хворого, висока температура, повишеннаячувствітельность до світла і звуків, психоемоційне збудження і другіесімптоми. Діагностика Діагностика ентеровірусних інфекцій в каждомотдельном випадку може включати в себе збір анамнезу захворювання, виделеніепатогенного збудника з біологічних рідин організму (крові, слізістойносоглоткі, ліквору), а також випорожнень. Можливо і проведеніевірусологіческого дослідження, однак воно застосовується вкрай рідко в відудлітельності діагностичної процедури і низькою цінності. Спеціфіческаядіагностіка ентеровірусної інфекції є виявлення 4 кратногоувеліченія титру антитіл до збудника в парних сироватках. Відизаболеванія Виділяють типові та атипові формиентеровірусних інфекцій. До типових форм інфекції відносять герпангіна, екзантему, епідемічну міалгію і асептичний серозний менінгіт. До атипових -увеіт, панкреатит, нефрит, енцефаломіокардіт новонароджених, мікст-інфекції. Действіяпаціента При появі перших симптомів ентеровіруснойінфекціі необхідно якомога раніше звернутися до лікаря. У ряді случаевнеобходім виклик швидкої медичної допомоги. Лікування Етіотропних методів лікування ентеровіруснихінфекцій ще не розроблено. Лікування включає в себе дезінтоксікаціоннуютерапію, а також усунення симптомів за показаннями. При важких формахінфекціі можуть призначатися кортикостероїдні препарати і сечогінні средствадля корекції водно-електролітного балансу. У випадку розвитку загрозливих для життя состоянійпрібегают до інтенсивної терапії захворювання або реанімаційним заходам. Ускладнення При менінгіті можливий набряк мозку, епілептоідние напади і психічні розлади. При важко протекающіхінфекціях можливий розвиток пневмонії і гострої дихальної недостатності. Профілактика Профілактика ентеровірусних інфекцій должнавключать в себе проведення заходів з контролю над забрудненням средиотходамі, дотримання санітарно-гігієнічних вимог при проведенііобеззаражіванія стічних вод, а також дотримання санітарного контролю надпродуктамі харчування. Що стосується індивідуальної профілактікіентеровірусной інфекції, то вона включає в себе дотримання правил гігієни, атакож необхідну санітарну та термічну обробку харчових продуктів.

Немає коментарів:

Дописати коментар