пʼятниця, 19 червня 2015 р.

Дієта при роздратованому кишечнику |

      Близько 15% населення нашої планети страждають від синдрому роздратованого кишечника. При цьому стані організму у людини часто спостерігаються болі в животі, здуття, порушення нормальної роботи кишечника, запори і проноси. При цьому один із симптомів може переважати, а інші не проявлятися. Часто причиною хворобливого стану людини є нервові стану, депресії та інші психічні розлади. Однак незалежно від пускового механізму хвороби, людиною повинна дотримуватися певна дієта при роздратованому кишечнику для відновлення нормальної роботи травної системи. Головне, що вимагає лікувальна дієта це легкотравно споживаних продуктів. Вона повинна включати в себе необхідне організму кількість рослинних жирів, вуглеводів і білків. Обов'язковим є виключення з раціону їжі, яка викликає бродіння і гниття в кишечнику, їжа з великою кількістю холестерину і ефірних масел. Включати в меню необхідно продукти, в яких міститься багато харчових волокон, наприклад, гречану, перлову, пшеничну каші. Продукти для дієти при роздратованому кишечнику Для тих, у кого симптоматика хвороби проявляється в частих проносах, слід під час загострення вживати багато білкової їжі і прибрати з раціону продукти, що мають проносний ефект. До таких відносяться буряк, чорнослив, морква, мед і т. Д. Тим, у кого часто проявляється метеоризм (здуття живота), необхідно вилучити зі свого меню страви з бобовими, капустою, вуглеводи, які схильні до бродіння, наприклад, чорний хліб. Обмежити в своєму раціоні горіхи, банани, родзинки, а з напоїв виноградний і яблучний соки та пиво. Метеоризм може також викликатися сорбітом (частий замінник цукру в дієтичних продуктах) і фруктозою, якої багаті фрукти. Взагалі рекомендується розбити щоденний прийом їжі на 4-6 разів і не є багато на ніч. Часто роздратування кишечника є супутником неприйняття організмом лактози, в цьому випадку обов'язковим є виключення з харчування молочних продуктів. Питання про збільшення споживання складно перетравлюваними харчовими волокнами при запорах до цих залишається спірним, однак більшість лікарів дотримуються думки, що такі волокна сприяють перистальтиці кишечника. Наступні продукти мають в своєму складі корисні харчові волокна: буряк, редька, морква, капуста, гарбуз, висівки (з жита і пшениці), морські водорості, гриби, вівсяна крупа, гречка, сливи, яблука. В аптеках також можна придбати спеціальні препарати, добавки з харчовими волокнами в своєму складі. Всі вище вказані продукти прискорюють рух калу по кишечнику за рахунок збільшення його маси. У розчинну клітковину вбирається вода, завдяки чому стілець набуває однорідну консистенцію. Однак не варто різко збільшувати кількість рослинних волокон у своєму раціоні дієти при роздратованому кишечнику, робіть це поступово. Травна система повинна звикнути до нової їжі. Висівки можна додавати в соки і воду (по одній столовій ложці на склянку). Альтернативою є насіння подорожника, які також багаті клітковиною, їх в такій же пропорції розмішують у воді. Спочатку у вас може збільшитися кількість виділених газів, але з часом організм повинен звикнути. Пийте більше води, якщо вирішили приймати клітковину. Найпопулярнішими подразниками кишечника є гострі заправки, спеції, яйця, цукор і кофеїн. Існує також медикаментозне лікування синдрому роздратованого кишечника, в цьому випадку ліки виписує лікар, до якого обов'язково варто звернутися.

Немає коментарів:

Дописати коментар