пʼятниця, 19 червня 2015 р.
Вітамін В12 (ціанокобаламін) | натуральна медицина та здоров'я людини
На відміну від більшості вітамінів групи В, основними джерелами яких є рослини або м'ясо тварин, ціанокобаламін (вітамін В12) виробляють мікроорганізми - бактерії, цвілеві і дріжджові гриби, а також деякі види морських водоростей. У другій половині 20-ого століття, після тривалих клінічних досліджень, було доведено, що цей вітамін можна використовувати не тільки для профілактики анемії на ранній стадії захворювання, а й для лікування пацієнтів, що хворіють вже багато років. Анемія розвивається повільно, кров циркулює по всьому організму, але через малу насиченості киснем тканин втрачається рухливість кінцівок, втрачається чутливість шкіри. У ціанокобаламін є мікрочастинки мінералу кобальту - це і дало назву вітаміну. Просування по всьому організму для вітаміну В12 було б неможливим без з'єднання з білками шлункового соку - мукопротеидами (внутрішнього фактора Касла). Видозмінений білок, сполучений з ціанокобаламіном (званий зовнішнім фактором Касла), буде всмоктуватися стінками кишечника, проходити через печінку (найбільший накопичувач вітаміну В12) і проникати в усі інші внутрішні органи і тканини організму людини. Роль вітаміну В12 в організмі людини Цианокобаламин дуже важливий для правильного розвитку і формування червоних кров'яних тілець - еритроцитів, що утворюються під впливом молекул ДНК - джерела генетичної інформації (ядро живої клітини дезоксирибози нуклеїнові кислоти). Дефіцит вітаміну В12 викликає порушення в синтезі ДНК, а без необхідної інформації виробництво еритроцитів відбувається неправильно, з порушенням обсягів і форм, що значно погіршує їх працездатність - розвивається злоякісна анемія. Але навіть наявність в організмі ціанокобаламіну не може гарантувати повноцінний процес біосинтезу ДНК, так як при хворобах шлунка або неповноцінному харчуванні виникає нестача білка мукопротеїдів (внутрішнього фактора Касла), що не дає вітаміну В12 проникати в кров. Ціанокобаламін бере активну участь у процесі розвитку мієлінової оболонки нервових волокон, що передають нервові імпульси від мозку по всьому тілу і від тіла до мозку. При його дефіциті у людей часто виникають незрозумілі болі, сповільнюється рухова реакція. Просування білків в організмі також пов'язане з їх взаємозв'язком з вітаміном В12 - що містяться в них амінокислоти не приймаються до використання клітинами тіла. Без цианокобаламина в організмі не відбувається прискореного просування жирів і вуглеводів. Продукти, що містять вітамін В12Ціанокобаламін не синтезується в організмі людей, тварин і не проводитися рослинами. Але цей водорозчинний вітамін, що виробляється бактеріями або дріжджами, здатний накопичуватися у внутрішніх органах (печінка), а також, за наявності його в грунті, може проникати в клітини деяких видів рослин і зберігатися в них тривалий час. Продукти тваринного походження, що містять у собі цианокобаламин: печінка травоїдних тварин - корів і кіз, овець і кроликів, а також свиней (вітамін В12, з рослинною їжею, потрапляє в їх шлунок без термообробки, особливо в літній період). У молоці і кисломолочних продуктах (кефір, сир) теж є бактерії, що виділяють цианокобаламин. У пташиному м'ясі цього вітаміну мало, але в яйцях його відсоток більше. Морська риба (сардина, тріска, сьомга) і інша морська живність (креветки, омари, молюски), що поглинають виробляються водоростями бактерії з водою і їжею, накопичують у своєму м'ясі високий рівень вітаміну В12 і багато мікроелементів. Рослинні джерела цианокобаламина не настільки різноманітні. Це морські водорості, дріжджові культури (пивні і хлібні дріжджі). А ще продукти з рослинної сировини, штучно ферментовані тофу або темпі з соєвих бобів, місо з рису або сої - ферменти проникають в ці продукти з додаються в них цвілевих грибів. Якщо їжа готуватися не дуже довго - в ній зберігається великий відсоток вітаміну В12. Причини виникнення дефіциту цианокобаламина Хвороби шлунка і кишечника (діарея, панкреатит, цукровий діабет). Вегетаріанці і вегани, старанно уникають їжі тваринного походження, що не піддають свій організм ризику виникнення дефіциту вітаміну В12 тільки в тому випадку, якщо намагаються урізноманітнити свій раціон ферментованим продуктами з рослин. Ознаки дефіциту вітаміну В12 в організмі При тривалій нестачі в організмі ціанокобаламіну виникають такі симптоми як: постійно з'являється лупа у волоссі голови; утруднене ковтання їжі; почервоніння поверхні язика або дрібні ранки; знижується згортання крові. З боку нервової системи спостерігається постійна дратівливість, прискорений пульс, ослаблення пам'яті і рухових рефлексів, слабкість в м'язах, депресивний стан. У рідкісних випадках у молодих жінок дефіцит вітаміну В12 порушує менструальний цикл. Причини дефіциту вітаміну в12 в організмі Є дані про негативний вплив деяких ліків на здатність організму засвоювати цианокобаламин. До таких препаратів належать антибіотики (ушкоджують мікрофлору кишечника), хіміотерапія для пригнічення росту ракових клітин (пухлини), лікарські препарати для лікування подагри, туберкульозу та хвороби Паркінсона. Людям, штучно знижують ліками рівень холестерину в крові, слід не забувати, що ці препарати не пропускають в організм не тільки холестерину, але і вітамін В12. Взаємодія цианокобаламина з іншими вітамінами Засвоєння організмом вітаміну В12 значно покращує вітамін В6. Слід знати, що вітамін Е стимулює перехід цианокобаламина з пасивної форми в активну (біологічного засвоєння), тому так важливо його присутність в організмі. А вітамін С, навіть у великих кількостях, не пригнічує засвоєння вітаміну В12. Щоденний прийом фолієвої кислоти (вітамін В9) приховує ознаки дефіциту вітаміну В12 в організмі. Надлишок вітаміну В12 в організмі людини Водорозчинний цианокобаламин, що потрапляє в організм людини з продуктами харчування, не накопичується в організмі в кількостях, які є токсичними і завдають шкоди здоров'ю. Неприпустиму кількість вітаміну В12 може потрапити в організм тільки через ін'єкцію синтетичного аналога цієї речовини або при щоденному вживанні БАД - містять ціанокобаламін. У цьому випадку надлишок проявляє себе у вигляді алергічних реакцій на шкірі. Добова норма вітаміну В12 для людини Дітям, віком до року, потрібно не більше 400-500 нанограмм на добу. У період з 1 року до 5 років ця доза збільшується з 500 нанограмм до 1 мікрограма. З 5 до 10 років потреба зростає до 1,5 мкг. До 15-16 років добове споживання вітаміну В12 досягає 2 мкг. Для підлітків і дорослих людей добовою нормою є 2,5 мкг ціанокобаламіну. У вагітних і годуючих жінок норма підвищується до 2,7-2,8 мкг на добу. Класифікація вітамінів групи ВВідео. Роль вітаміну В12 (ціанокобаламін) в організмі людини
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар